cara buat jeruk asam boi
Kupaskan mangga potong atau hiris memanjang basuh dan toskan. Kemudian tambah gula pasir garam cili padi asam boi dan limau kasturi.
Gaul rata2 hingga semua mesra.
. 1 Kupas buah Rambutan dengan buang biji dan bersihkan. Masukkan ke dalam balang dan campurkan semua bahan-bahan lain iaitu. Cuci bersih limau kasturi.
Nak cuba buat mangga asam boi tapi mangga muda tak ada. Ikut taste Fiza sebiji. Rasa dan jika suka manis anda boleh tambah sedikit lagi gula.
Cara buat jeruk mangga asam boi krup krap. Cara-cara untuk membuatnya. Masukkan ke dalam balang dan campurkan semua bahan-bahan lain iaitu.
Kupas masukkan asam boi Siap Tgh2 musim panas ni kan. Dek kerana nak juga makan jeruk ni ibu gantikan kan dengan apple hijau. Pastikan kuantiti air dapat menenggelamkan Masukkan limau ke dalam periuk dan biar mendidih 8-9 minit.
- 200gram Asam Boi - Buah Rambutan terpulang kalian nak berapa banyak - 10 biji cili padi. Simpan dalam peti ais dalam 4-5 jam. Hanya gantikan mangga tu dengan buah rambutan.
Gaulkan buah mangga dengan semua bahan. Dari terjatuh busuk baik ambil buat rambutan asam boi. Selepas direndam selama 1-2 jam toskan air buah betik tadi hingga kering.
Walaupun nampak sama tetapi cara buat mangga asam boi berbeza mengikut citarasa orang yang buat mangga asam boi. Taburkan gula mek buat satu sudu gula. Cara-cara untuk membuatnya.
2 biji mangga 5 6 biji cili api boleh dikurang ditambah 3 4 sudu makan gula pasir 5 biji asam boi 14 cawan air. Kupaskan mangga potong atau hiris memanjang basuh dan toskan. 2 Masuk buah Rambutan dalam bekas dan masukan sekali Asam.
Masukkan kepingan betik ke dalam bekas. Cara-cara nak buat Jeruk Rambutan Asam Boi. Asam Boi Serbuk asam Cara Penyediaan Potong mangga memanjang taburkan cili potongcrushed red peppercili merah lepas tu perahkan limau kasturi.
Lepas tu letak dalam mangkuk. KupasBuang BijiLetak Asam Boi Cili Masuk peti ais. Tidak perlu bilas dengan air.
Kupas dan potong buah mangga cuci dan tos hingga air agak kering. Bahan-bahan Jeruk Rambutan Asam Boi. Rebus air hingga mendidih.
Boleh ikut sukatan ini untuk rasa yang sedap 30 biji buah rambutan1 cubit garam halus2 sudu besar gula pasir5 biji asam boi putih3 biji cili api merah2 sud. Pertama sekali korang perlu basuh dan kupas kulit mangga potong ikut cara korang suka makan. Satu lagi masalah mana nak tahu Jeruk Mangga.
Pin On Recipes Pickles Chutneys
Pin By Syahinaz Binti On Lauk Pauk Food Dishes Malay Food Spicy Dishes
Pin On Jeruk Mangga Asam Boi Pedas
Comments
Post a Comment